piątek, 25 maja 2012

FOCACCIA NA SŁODKO. Z RABARBAREM.


Nadszedł już najwyższy czas, aby nadrobić zaniedbanie względem rabarbaru. Niestety nie udało mi się kupić rabarbaru o pięknej, różowej barwie, który znaczne lepiej prezentowałby się na cieście. Ale w końcu najbardziej liczy się smak (przynajmniej dla mnie), a ten był bardzo zadowalający.

Składniki:

300g mąki
200ml mleka
7g drożdży instant
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki masła
2-3 łodygi rabarbaru obranego i pokrojonego

Wykonanie:

Mąkę, drożdże, cukier waniliowy, olej i mleko połączyć i zagniatać powstałe ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość należy rozwałkować je na prostokątny placek i umieścić w odpowiedniej formie. W placek powciskać palcami, w miarę równomiernie kawałki rabarbaru i ponownie odstawić do wyrośnięcia (mniej więcej o połowę). Wyrośnięte ciasto posypać cukrem trzcinowym i kawałkami masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 25 minut.

4 komentarze: