sobota, 18 czerwca 2016

BURACZANE GRYCZOTTO



Składniki:

5-6 buraków
400g nieprażonej kaszy gryczanej
sok z jednej cytryny
400ml mleczka kokosowego

Wykonanie:

Buraki umyć i upiec w piekarniku (220C do miękkości), po czym ostudzić. Kaszę opłukać na sicie, umieścić w garnku i zalać 1l wrzącej wody. Gotować pod przykryciem około 15 - 17 minut, aż kasza będzie lekko twarda i nie rozmoczona. Buraki obrać ze skórki i włożyć do malaksera. Dodać sok z cytryny, mleczko kokosowe oraz pieprz i sól. Zmiksować na gładką masę.Kiedy kasza będzie gotowa dodać do buraków i wymieszać.



Źródło przepisu - książka E. Woodward pt."Smakowita Ella".

1 komentarz:

  1. Na samą myśl o połączeniu buraków z mlekiem kokosowym przechodzą mnie ciarki... ale może niesłusznie? ;)

    OdpowiedzUsuń