środa, 21 września 2016

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BRUKSELKĄ



Składniki:

300g makaronu (u mnie świderki)
400g brukselki
150g boczku parzonego w plasterkach
200g sera cheddar
1 ząbek czosnku
olej
sól i pieprz


Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, po czym dodać pokrojony w paski boczek. Brukselkę pokroić w paski lub poszatkować i dodać do smażącego się boczku. Smażyć jeszcze około 7 minut,a pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przełożyć na patelnię makaron oraz większą część startego sera i całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do formy do zapiekania, posypać pozostałym serem i włożyć do piekarnika. Zapiekać w temperaturze 180C przez kilkanaście minut, aż ser się zrumieni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz