czwartek, 1 grudnia 2016

PIERNIK Z MELASĄ



Składniki:

210g masła
180ml melasy
180ml syropu klonowego
130g cukru trzcinowego
380g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 duża łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
3 jajka
120ml mleka


Wykonanie:

W rondelku umieścić masło, melasę, syrop klonowy i cukier trzcinowy i podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Następnie odstawić do ostygnięcia. W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do piernika. Kiedy masa w rondelku porządnie przestygnie dodać po jednym jajku i mleko. Dobrze wymieszać. Następnie połączyć z mieszanką suchych składników, aby powstało dość gęste ciasto. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok. 24cm, ja użyłam 4 osobnych papierowych foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez 40 - 55 minut (do suchego patyczka).




Źródło przepisu - magazyn "Jamie", 06/2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz