czwartek, 21 października 2010

PROSTY DESER CZEKOLADOWY



Prosty i bardzo szybki oraz stosunkowo zdrowy deser z czekolady. Mało słodki, więc wielbiciele tego smaku powinni dodać odpowiednią ilość cukru. Kolejny przepis z książeczki "200 chocolate recipes".

Składniki:

300g gorzkiej czekolady
500g naturalnego serka białego tzw. fromage frais
2 łyżki kawy espresso
ewentualnie cukier

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać espresso. Wymieszać z serkiem i przełożyć do filiżanek na espresso. Podawać na ciepło.

10 komentarzy:

  1. Co to jest za serek? ;) taki co nawagę w supermarketach sprzedają?

    OdpowiedzUsuń
  2. Testowalam w wersji bez kawy, calkiem niezly deserek, a jaki szybki!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny deser:) pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kuszący deser :)
    ps. śliczne kubki

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna ta czekoladowa prostota. i kubeczki ładne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Często robię wersję dietetyczną tego deseru - zamiast czekolady ciemne kakao. Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Duś, ja użyłam serka Philadelphia light, a fomage frais to biały serek o lekko kwaśnym smaku, kiedyś widziałam firmy Maluta.
    Maggie, zgadzam się, że nawet bardzo szybki.
    Kaś i Asiejko, dziękuję i powiem nieskromnie, że mi też te kubki się podobają.
    Dziękuję wszystkim za komentarze i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. To ja już wiem czym posłodzę sobie piątkowy wieczór ;-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń