środa, 17 listopada 2010

PRZEDSMAK ŚWIĄT CZYLI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI



Składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml przegotowanej chłodnej wody

Farsz:
1 kg kiszonej kapusty, kilkanaście suszonych podgrzybków, sól i pieprz.

Wykonanie:

Zagnieść ciasto. W tym celu przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i wyrabiać ciasto dolewając po troszku wody, tak, aby ciasto było elastyczne i rozciągliwe.
Kapustę ugotować wraz z namoczonymi wcześniej grzybami i przyprawami. Po ostygnięciu przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ciasto wałkować, wycinać kółka i nadziewać łyżką farszu. Po zlepieniu gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Podsmażać przed podaniem.

5 komentarzy:

  1. Najlepsze i jedyne - mojej Mamy.
    Pięknie wyglądają takie przysmażone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękności! Ja też niedawno robiłam już na Święta, zobaczymy czy do nich dotrwają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie tez są u mnie na wigilię... Zaczynam tęsknić i odliczać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w tym momencie chciałabym żeby wigilia była już jutro. niczym się wtedy nie obajdam, tak jak pierogami :)

    OdpowiedzUsuń