środa, 17 listopada 2010
PRZEDSMAK ŚWIĄT CZYLI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml przegotowanej chłodnej wody
Farsz:
1 kg kiszonej kapusty, kilkanaście suszonych podgrzybków, sól i pieprz.
Wykonanie:
Zagnieść ciasto. W tym celu przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i wyrabiać ciasto dolewając po troszku wody, tak, aby ciasto było elastyczne i rozciągliwe.
Kapustę ugotować wraz z namoczonymi wcześniej grzybami i przyprawami. Po ostygnięciu przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ciasto wałkować, wycinać kółka i nadziewać łyżką farszu. Po zlepieniu gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Podsmażać przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
przepyszny to przedsmak.
OdpowiedzUsuńNajlepsze i jedyne - mojej Mamy.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają takie przysmażone :)
Piękności! Ja też niedawno robiłam już na Święta, zobaczymy czy do nich dotrwają :)
OdpowiedzUsuńTakie tez są u mnie na wigilię... Zaczynam tęsknić i odliczać :)
OdpowiedzUsuńw tym momencie chciałabym żeby wigilia była już jutro. niczym się wtedy nie obajdam, tak jak pierogami :)
OdpowiedzUsuń