
Kolejny przepis Magdy Gessler, który w jej książce nosi dumną nazwę "Królów gulasz najważniejszy, mocno sypany papryką z zacierkami". Bardzo smaczny. Aby uczynić gulasz nieco lżejszym zamieniłam mięso ze schabu karkowego na mięso z udźca indyka.
Składniki:
około 1kg mięsa z udźca indyczego
3 łyżki oleju
6 ząbków czosnku
6 łyżek słodkiej papryki w proszku
3 łyżki ostrej papryki w proszku
2 cebule
4 pomidory (dałam pelati z puszki)
3 upieczone papryki
4 ziemniaki
kminek, sól i pieprz
około 1l bulionu
1 jajko
mąka
Wykonanie:
Mięso z indyka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki i ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku, przez całą noc.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojone cebule, a następnie wrzucamy mięso.Kiedy mięso zacznie puszczać sok zasypujemy je kolejnymi 3 łyżkami słodkiej papryki. Dalej dolewamy trochę bulionu, później pokrojone pomidory,pokrojoną upieczoną paprykę, pokrojone w kostkę ziemniaki i ostra paprykę w proszku. Dusimy do miękkości dodając co jakiś czas bulion. Gdy wszystko jest już miękkie dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.
na taki gulasz skuszę się zawsze :)
OdpowiedzUsuńZnam, robiłam, pyszny jest:)
OdpowiedzUsuńto ja też się "wbijam" na gulasz
OdpowiedzUsuńno, to w najbliższym czasie szykuje się obiad. po królewsku!
OdpowiedzUsuńi ja bym na pewno podmieniła mięso na indyka. pysznie.
OdpowiedzUsuńTaki gulasz to potęga. Bardzo lubię takie gęste zupy z mocną wkładka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gulasz. Wygląda apetycznie!!:)
OdpowiedzUsuńLubię takie gulasze. I zupy gulaszowe. Wszystko to kojarzy mi się z rozgrzewającymi posiłkami w górach :-) Również nie przepadam za tłustymi potrawami. Uściski!
OdpowiedzUsuńja zamiast ziemniaków dodałam kluseczki śląskie..pychota!!!!
OdpowiedzUsuńGówno a nie przepis Magdy Gessler. P. Magda najpierw obsmaża sypką paprykę ostrą i słodką w smalcu. Od razu widać, że to ściema a nie przepis Magdy Gessler.
OdpowiedzUsuń