czwartek, 21 lutego 2013

CURRY Z KURCZAKA I SŁODKICH WARZYW



Inspirowane przepisem na curry w wietnamskim stylu, na który to przepis natknęłam się w telewizji.

Składniki:

500g mięsa z piersi kurczaka
2 marchewki
1 słodki ziemniak
2 szalotki
1/2 puszki cieciorki (dobrze odsączonej)
1 łyżka curry w proszku
1 źdźbło trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku (obrane)
kawałek imbiru (ok. 2cm)
1 papryczka chili
1 łyżeczka cukru trzcinowego
200ml mleczka kokosowego
2 00ml bulionu drobiowego
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
200g ryżu basmati

Wykonanie:

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Warzywa obrać i pokroić (marchew w talarki, batata w kostkę, a cebulę w piórka). Imbir, czosnek i chili drobno pokroić. W dużym garnku ( takim do duszenia) rozgrzać olej i podsmażyć pierś z kurczaka. Wyjąć mięso i odłożyć na bok. Do garnka wrzucić szalotki i lekko zeszklić. Dodać czosnek, chili, imbir, zmiażdżoną trawę cytrynową oraz przyprawę curry i cukier. Podsmażyć przez około pół minuty mieszając, aby wszystko dobrze się ze sobą połączyło. Wlać bulion i mleczko kokosowe. Jeszcze raz dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać z powrotem mięso z kurczaka, marchew i batata. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać z ryżem basmati.


1 komentarz: