piątek, 15 lutego 2013
FASZEROWANE PAPRYKI. BEZ MIĘSA.
Dzieło mojego męża. W stu procentach. Sam zrobił zakupy, sam przygotował i sfotografował. Nawet sam pozmywał naczynia. Jestem z niego dumna!
Korzystał z przepisu Jamiego Olivera z książki pt. "Kulinarne wyprawy Jamiego".
Składniki:
4 papryki (2 żółte i 2 czerwone)
100g łuskanych pistacji
2 cebule (obrane i drobno posiekane)
4 drobno pokrojone ząbki czosnku
200g długoziarnistego ryżu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 papryczka chili (drobno posiekana i bez pestek)
600ml bulionu warzywnego
200g greckiej fety (pokruszonej)
2 listki świeżej mięty (drobno posiekanej)
1 mały pęczek świeżej natki pietruszki (drobno posiekanej)
1 łyżka przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienna, ale zachowując łodyżki. Połówki ułożyć dość ciasno w naczyniu do zapiekania. Pistacje uprażyć w suchym rondlu, a następnie przesypać do moździerza i rozkruszyć. Do rondla nalać oliwy, wrzucić cebulę oraz czosnek i podsmażyć. Dodać ryż, oregano, papryczkę chili oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Wlać 300ml bulionu i gotować przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć garnek z ognia i wsypać do niego fetę, świeże zioła, pistacje i wymieszać całość. Farszem napełnić papryki.Koncentrat pomidorowy wymieszać z pozostałym bulionem i wylać na dno naczynia z paprykami. Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez godzinę i 15 minut. Na piętnaście minut przed końcem pieczenia można zdjąć folię, wtedy ryż z wierzchu będzie chrupiący.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wow! super się prezentują ;) muszę jeszcze raz zajrzeć do książki i ich poszukać ;)
OdpowiedzUsuń