poniedziałek, 24 czerwca 2013

PUDDING RYŻOWY Z RABARBAREM




Ubolewam nad tym, że nigdzie nie mogłam znaleźć rabarbaru, który jest w całości różowy, a nie zielony. O ile piękniej prezentowałby się w takim puddingu.

Składniki:

1 litr mleka
75g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii
180g ryżu (najlepiej arborio)
3 żółtka
500g rabarbaru + 100g cukru

Wykonanie:

Najlepiej zacząć od upieczenia rabarbaru. Rabarbar należy pokroić na kawałki, przełożyć go do naczynia do pieczenia i posypać cukrem, tak aby dokładnie pokrył wszystkie kawałki. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180C przez około 40 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie w rondelku umieścić mleko, cukier i nasionka wyskrobane z laski wanilii. Doprowadzić do wrzenia na niewielkim ogniu, wsypać ryż i gotować około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać żółtka jedno po drugim dokładnie mieszając i zdjąć z ognia. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie nakładać ryż do miseczek, a na wierzchu układać pieczony rabarbar. Całość polać rabarbarowym syropem, który powstał podczas pieczenia.

1 komentarz: