piątek, 3 stycznia 2014
BAKŁAŻAN SŁODKO - KWAŚNY
Składniki:
1 duży bakłażan obrany i pokrojony w kostkę
1 posiekana cebula
1 łodyga selera naciowego pokrojona w talarki
1 ząbek czosnku drobno posiekany
6 zielonych oliwek bez pestek (posiekanych)
2 łyżki kaparów
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
3 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapary dokładnie wypłukać i odsączyć. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć, aż się lekko zrumieni. Dodać bakłażana i smażyć około 15 minut, aż będzie miękki. Dodać czosnek, seler, sos pomidorowy i pół szklanki wody. Gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż bakłażan będzie bardzo miękki. Wsypać kapary, oliwki i pestki słonecznika. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Ocet wlać do małego rondelka, dodać cukier i podgrzewać około 2 minut, aż cukier się rozpuści. Gorącym płynem polać mieszankę warzywną i ponownie gotować przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Podawać w temperaturze pokojowej.
Na podstawie przepisu z książki pt. "Kuchnie Świata" wydanej przez National Geographic.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam oberżynę:) mniem,mniam:) zjadłabym.
OdpowiedzUsuń