sobota, 3 lipca 2010

GAZPACHO CZYLI CHŁODNIK HISZPAŃSKI



Przepis pochodzi z Andaluzji. Idealny na upały.

Składniki:

zielona papryka
5 dojrzałych pomidorów obranych ze skórki i wypestkowanych
ogórek obrany i pozbawiony pestek
średniej wielkości cebula
50g miękiszu bagietki
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
400 ml wody
łyżka przecieru pomidorowego (ewentualnie)

Wykonanie:

Pomidory, połowę papryki, połowę ogórka i połowę cebuli oraz resztę składników wrzucamy do blendera i miksujemy. Gotowy chłodnik przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Pozostałą część papryki, ogórka i cebuli drobno kroimy i używamy do posypania gazpacho rozlanego do miseczek. Z podanej ilości składników wychodzą około 4 porcje chłodnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz