sobota, 3 lipca 2010
GAZPACHO CZYLI CHŁODNIK HISZPAŃSKI
Przepis pochodzi z Andaluzji. Idealny na upały.
Składniki:
zielona papryka
5 dojrzałych pomidorów obranych ze skórki i wypestkowanych
ogórek obrany i pozbawiony pestek
średniej wielkości cebula
50g miękiszu bagietki
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
400 ml wody
łyżka przecieru pomidorowego (ewentualnie)
Wykonanie:
Pomidory, połowę papryki, połowę ogórka i połowę cebuli oraz resztę składników wrzucamy do blendera i miksujemy. Gotowy chłodnik przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Pozostałą część papryki, ogórka i cebuli drobno kroimy i używamy do posypania gazpacho rozlanego do miseczek. Z podanej ilości składników wychodzą około 4 porcje chłodnika.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz