niedziela, 11 lipca 2010

KOTLECIKI ZIEMNACZANE



Bardzo lubię wszelkiego rodzaju niemięsne kotleciki, a te są jednymi z moich ulubionych.

Składniki:

500g ziemniaków (ugotowanych i ugniecionych)
5 plastrów szynki pokrojonej na drobniejsze kawałeczki
40g utartego sera ( najlepiej cheddara)
pół pęczka posiekanego szczypiorku
1 jajko
100g śmietany jogurtowej
kilka łyżek bułki tartej
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

W misce połączyć wszystkie składniki i z powstałej masy formować małe kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor, z dwóch stron. Ja podaję zazwyczaj z sałatą.

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis na kotleciki. Dodatek szynki i sera ciekawy. Chętnie wypróbuję przy nadarzającej się okazji;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. przy okazji zapraszam do konkursu trwa do 4 sierpnia do północy a do zgarnięcia fajne nagrody;)
    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/07/wielkie-chrupanie-zapraszam-do-konkursu.html

    OdpowiedzUsuń