środa, 7 lipca 2010

ZUPA Z SOCZEWICZY



Bardzo sycąca zupa, raczej na jesienne deszcze i zimowe chłody, niż na upał, ale co tam.

Składniki:

200 g opłukanej zielonej soczewicy
1 cukinia
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kurkumy
olej rzepakowy
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
200ml mleka
800ml wody
sól, pieprz i cukier do smaku.

Wykonanie:

Cebulę drobno pokroić, cukinię wypestkować i także pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i przyprawy. Po 2 - 3 minutach dodać cukinię i soczewicę, wlać wodę. Kiedy zacznie się gotować dodać koncentrat pomidorowy. Gotować do momentu, aż soczewica będzie miękka, czyli około 30 minut. Na koniec dodać mleko i przyprawić solą, pieprzem i cukrem (ja dodaję cukier trzcinowy). Z podanej ilości składników wychodzą 4 porcje zupki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz