wtorek, 6 lipca 2010
PIEROŻKI Z TRUSKAWKAMI
Na podstawie kolejnego przepisu Macieja Szaciłło, zamieniłam tylko rabarbar na truskawki.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
50g masła
20g drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka cukru pudru
5 łyżek maślanki ( w przepisie była śmietana)
Składniki na nadzienie:
300g truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego
1/4 szklanki wody
kilka zmiażdżonych płatków dzikiej róży ( to dodatek ode mnie)
Wykonanie:
Drożdże rozrobić w misce z cukrem trzcinowym, dosypać mąkę, cukier puder, stopione masło, maślankę lub śmietanę i zagnieść ciasto. Przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Truskawki przekroić na pół i dusić razem z cukrem i wodą przez około 10 minut(na koniec można dodać płatki dzikiej róży. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować. Wycinać kółka o średnicy około 10 cm, na środek każdego nakładać nadzienie, składać na pół i widelcem zagniatać rant. Pierożki piec w temperaturze 200C, aż do momentu kiedy się zrumienią, czyli około 20 minut. Gotowe pierożki można posypać jeszcze cukrem pudrem, gdyż nie są zbyt słodkie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz