wtorek, 10 sierpnia 2010

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKOWYM OCZKIEM I GLAZURĄ Z SYROPU KLONOWEGO



Składniki:

300g mąki
50 g cukru
50 g masła
20 drożdży
100 ml mleka
1 jajko
szczypta soli

dodatkowo: śliwki, cukier trzcinowy, cynamon i syrop klonowy.

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Posypać kilkoma łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Po kilkunastu minutach dodać roztrzepane jajko,rozpuszczone masło, resztę mąki i cukru. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia, czyli na około godzinę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 12 części( ja zrobiłam osiem, ale wyszły według mnie trochę za duże), z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W środek każdej bułeczki wcisnąć połówkę śliwki, którą należy posypać szczyptą cynamonu i odrobiną cukru trzcinowego. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca każdą bułeczkę posmarować cienka warstwą syropu klonowego. Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz