niedziela, 1 sierpnia 2010
KAWOWO ORZECHOWE CIASTECZKA
Ciasteczka nie są najpiękniejsze, ale za to bardzo smaczne, szczególnie dla wielbicieli kawy. Przepis z "How to be a domestic goodees" Nigelli.
Składniki:
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
200g miękkiego masła
75g cukru
60g cukru muscovado
2 łyżki kawy instant
2 jajka
100g posiekanych orzechów włoskich (Nigella dodaje 200g)
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W innym naczyniu ubić masło z cukrem i cukrem muscovado. Następnie dodać kawę i jajka i dalej ubijać. Na koniec do masy wmieszać mąkę i orzechy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać masę (najlepiej małą łyżką do lodów)zachowując 5 cm odstępy(ciasteczka będą się rozlewać podczas pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 minut. Z podanej ilości składników wyszło mi 25 ciasteczek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a właśnie, że są piękne! i do tego szklanka mleka..mmm
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńProszę o więcej i pozdrawiam.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń