czwartek, 19 sierpnia 2010

PIERSI Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ POSYPCE



Kolejny przepis z mojej ostatniej zdobyczy książkowej czyli "Nakarm mnie" Billa Grangera. Filet przygotowany w ten sposób, jak dla mnie jest bardzo smaczny, chociaż nie przepadam za kminem rzymskim.

Składniki:

około 400g piersi z kurczaka, bez kości i skóry
60g mąki pszennej
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
pół łyżeczki soli
1 białko jaja lekko ubite
olej do smażenia

Wykonanie:

Piersi z kurczaka pokroić na dość cienkie filety. W dużej misce wymieszać mąkę z przyprawami i solą. Mięso obtoczyć najpierw w mieszance mąki z przyprawami, następnie zanurzyć w białku i ponownie w suchej panierce. Tak przygotowane piersi smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż będą rumiane.

2 komentarze:

  1. jakie ładnie przyrumienione. podoba mi się dodatek kminu i papryczki. w końcu kotlet to nie tylko sól i pieprz.

    OdpowiedzUsuń