poniedziałek, 16 sierpnia 2010

CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z PRZYPRAWAMI



Przepis z książki "Nakarm mnie" Billa Grangera.

Składniki:

150g miękkiego masła
40g brązowego cukru
100g białego cukru
30ml melasy
1 żółtko
150 g mąki
1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Utrzeć w misce masło z cukrami na puszystą masę. Dodać żółtko oraz melasę i dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, sodę, przyprawy, sól i ponownie dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto uformować w wałek o średnicy około 4mm, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie pokrój ciasto na talarki grubości 5mm i obtaczaj jedną stroną w brązowym cukrze. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną z cukrem do góry. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 8 - 10 minut. Z podanej ilości składników wychodzi około 30 ciasteczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz