niedziela, 29 sierpnia 2010
ZUPA KREM Z CIECIERZYCY I PORÓW
Skorzystałam z przepisu Jamiego Olivera. Jamie dostał ten przepis od kolegi, który z kolei znalazł go w jakiejś starej książce. Według mnie zupa ta warta jest przypomnienia, ponieważ jest pyszna.
Składniki:
340g cieciorki (użyłam z puszki)
1 ziemniak
3 pory
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
800ml bulionu
starty ser parmezan (ja wykorzystałam szałwiowy cheddar)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, roztopić masło i wrzucić pokrojone w krążki białe części porów. Smażyć około 10 minut, aż pory zrobią się miękkie i szkliste, w międzyczasie wrzucić pokrojonego ziemniaka. Po tym czasie wrzucić osączoną cieciorkę i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, zmiksować w malakserze na krem. Można zmiksować tylko połowę zupy i połączyć z niezmiksowaną. Podawać posypaną ulubionym startym serem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zupa zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś podobną, ale bez oliwy i bez sera, zaś z pietruszką (korzeniem). Też była pyszna :)
cieciorka ma coś w sobie, bez dwóch zdań!
:)
ojej, ale świetna!
OdpowiedzUsuńcieciorkę muszę w końcu wykorzystac do czegoś, bo puszka stoi nieużytkowana w skrytce. wiem, co z niej przyrządzic. pożyczę sobie przepis, jeśli mogę (?) na czarną godzinę będzie jak znalazł ;]
Robiłam tą zupę z przepisu Jamiego. Jest rewelacyjna. Każdemu polecam :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy Jamiego są zazwyczaj strzałem w dziesiątkę, więc się częstuję miseczką. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Karmel-itko oczywiście, że możesz. Zupka jest naprawdę smaczna.
OdpowiedzUsuń