sobota, 18 września 2010
CIASTKA Z RODZYNKAMI I RUMEM
Z przepisu Bethany Heald. Nie przepadam za rodzynkami ( wstyd się przyznać, ale z serników zawsze je wydłubuję), jednak w tych ciastkach nawet mi posmakowały, być może stało się to za sprawą odrobiny alkoholu ;)
Składniki:
200g rodzynek
8 łyżek rumu
100g masła
170g cukru
1 jajko
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Rodzynki zalać rumem w małym rondelku, gotować przez około 15 minut, aż wchłoną cały płyn. Wystudzić. Masło ubić z cukrem na gładką masę, dodać jajko i jeszcze raz ubijać. Do masy dodać wcześniej przygotowane rodzynki i dobrze wymieszać. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. Wychodzi około 20 ciastek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jakież ładne cudeńka ;]
OdpowiedzUsuńśliczne! idealne do chrupania :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka, w sam raz do kawy lub herbaty. chanya13
OdpowiedzUsuńrewelacyjne ciasteczka, moje nie wyszły takie ładne, bo się porozlewały
OdpowiedzUsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńTucho, najważniejsze, że Ci smakowały.