sobota, 18 września 2010

CIASTKA Z RODZYNKAMI I RUMEM



Z przepisu Bethany Heald. Nie przepadam za rodzynkami ( wstyd się przyznać, ale z serników zawsze je wydłubuję), jednak w tych ciastkach nawet mi posmakowały, być może stało się to za sprawą odrobiny alkoholu ;)

Składniki:

200g rodzynek
8 łyżek rumu
100g masła
170g cukru
1 jajko
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Rodzynki zalać rumem w małym rondelku, gotować przez około 15 minut, aż wchłoną cały płyn. Wystudzić. Masło ubić z cukrem na gładką masę, dodać jajko i jeszcze raz ubijać. Do masy dodać wcześniej przygotowane rodzynki i dobrze wymieszać. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. Wychodzi około 20 ciastek.

6 komentarzy:

  1. śliczne! idealne do chrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne ciasteczka, w sam raz do kawy lub herbaty. chanya13

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjne ciasteczka, moje nie wyszły takie ładne, bo się porozlewały

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję.
    Tucho, najważniejsze, że Ci smakowały.

    OdpowiedzUsuń