środa, 15 września 2010
COCCOLI Z SEREM
Coccoli to kuleczki z ciasta na pizzę smażone w głębokim tłuszczu. Przepis na te małe pyszności znalazłam u Tessy Capponi - Borawskiej, jednak zmieniłam go nieco, tak więc nie są to prawdziwie włoskie coccoli.
Składniki:
250g mąki
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody lub bulionu (wtedy redukujemy ilość soli)
2 łyżki oliwy z oliwek
kulki sera (u mnie były to kuleczki sera czosnkowego)
Wykonanie:
Ze wszystkich składników (prócz sera) zagniatamy ciasto, tak jak na pizze, wyrabiamy przez około 10 minut i odstawiamy do wyrośnięcia. Po około godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przebijmy je. Z ciasta odrywamy małe kawałki wkładamy do środka ser i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy w głębokim oleju, aż coccoli będą rumiane. Ja podawałam z pomidorami i oliwkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne!
OdpowiedzUsuńtakie smaczki to lubie:)
OdpowiedzUsuńInteresujące zastosowanie pizzowego ciasta. Zapisuję do zastosowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńwłoskie, nie-włoskie, ale jakie urocze! interesujące te kuleczki ;]
OdpowiedzUsuńZjadlabym z przyjemnością kilka takich. Z sosem czosnkowym :) I z piwem, o zgrozo...
OdpowiedzUsuń