środa, 15 września 2010

COCCOLI Z SEREM



Coccoli to kuleczki z ciasta na pizzę smażone w głębokim tłuszczu. Przepis na te małe pyszności znalazłam u Tessy Capponi - Borawskiej, jednak zmieniłam go nieco, tak więc nie są to prawdziwie włoskie coccoli.

Składniki:

250g mąki
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody lub bulionu (wtedy redukujemy ilość soli)
2 łyżki oliwy z oliwek
kulki sera (u mnie były to kuleczki sera czosnkowego)

Wykonanie:

Ze wszystkich składników (prócz sera) zagniatamy ciasto, tak jak na pizze, wyrabiamy przez około 10 minut i odstawiamy do wyrośnięcia. Po około godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przebijmy je. Z ciasta odrywamy małe kawałki wkładamy do środka ser i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy w głębokim oleju, aż coccoli będą rumiane. Ja podawałam z pomidorami i oliwkami.

6 komentarzy:

  1. Interesujące zastosowanie pizzowego ciasta. Zapisuję do zastosowania.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. włoskie, nie-włoskie, ale jakie urocze! interesujące te kuleczki ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadlabym z przyjemnością kilka takich. Z sosem czosnkowym :) I z piwem, o zgrozo...

    OdpowiedzUsuń