niedziela, 19 września 2010

KOTLECIKI BROKUŁOWO RYŻOWE



Coś dla tych, którzy nie przepadają za mięsnymi kotletami. Z odrobiną mojego ulubionego dzikiego ryżu. Ryż dziki to nasiona z górnej części pióra dzikiej wodnej trawy występującej w Ameryce Północnej.

Składniki:

średni brokuł lekko ugotowany
70g ugotowanego ryżu zwykłego
30g ugotowanego ryżu dzikiego
120g startego sera żółtego
3 jajka
2 ząbki czosnku
ewentualnie bułka tarta (ja nie używałam)

Wykonanie:

Brokuł pociąć w mikserze, wymieszać z ryżem, serem i jajkami. Przecisnąć czosnek przez prasę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z masy formować kotleciki, jeżeli zajdzie potrzeba do masy dodać bułkę tartą. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane.

6 komentarzy:

  1. ale fajnie muszą smakować takie kotleciki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Tak sobie teraz myślę, że u mnie w lodówce leży niewykorzystany brokuł xD he

    OdpowiedzUsuń
  3. takich kotlecikow nie jadlam, ale mysle, ze sa smaczne i wygladaja apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. te kotleciki są cudowne! strasznie mi się podobają ;] do tego jakis fajny dip... i można zajadac!

    OdpowiedzUsuń
  5. za mięsnymi to ja nie przepadam, co do warzywnych.. jestem jak najbardziej na tak.

    OdpowiedzUsuń
  6. a dziś jadłam brokuły i ryż, ale w wersji niekotletowej :)Nastepnym razem pomysle o kotlecikach!

    OdpowiedzUsuń