środa, 27 października 2010

CHOWDER Z KREWETKAMI I KUKURYDZĄ



Przepis znaleziony w najnowszej(w Polsce) książce Jamiego Olivera "Każdy może gotować".
Zamieniłam tylko boczek na kiełbasę chorizo, którą uwielbiam i pominęłam krakersy.

Składniki:

1 por
500g ziemniaków
250g świeżej lub mrożonej kukurydzy
250g surowych krewetek
285ml chudej śmietany (użyłam 12%)
1 papryczka chili
8 plasterków chorizo
bulion, sól, pieprz i oliwa.

Wykonanie:

Pora pokroić na talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać odrobinę oliwy i podsmażyć chorizo, aż puści "soki" i stanie się chrypka. Przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić pora i ziemniaki i wymieszać. Smażyć około 5 minut, aż por zmięknie, po czym dodać kukurydzę, krewetki i wlać bulion oraz śmietanę, doprawić solą, pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Zmiksować do grudkowatej konsystencji. Podawać z chorizo i posiekaną papryczką chili.

4 komentarze:

  1. pozytywne połączenie kolorystyczne. jeśli z krewetkami, to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, czaję się na tą książkę strasznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. krewetki są tutaj znakomitym dodatkiem

    OdpowiedzUsuń