piątek, 29 października 2010
SPAGHETTI NA SPOSÓB SOFII LOREN
Przepis znaleziony w jakimś starym magazynie "Kuchnia". Użyłam pełnoziarnistego spaghetti i od siebie dorzuciłam cukinię, żeby było zdrowiej.
Składniki:
250g pełnoziarnistego spaghetti
2 łyżki masła
4 fileciki anchois
puszka pomidorów pelati
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonego wina
2 łyżki bazylii
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
oliwa i pieprz
Wykonanie:
Fileciki bardzo drobno posiekać, rozetrzeć z miękkim masłem i włożyć do lodówki na kilka godzin. Cebulę obrać i posiekać, cukinię pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić cebulę i cukinię, lekko podsmażyć. Pod koniec przecisnąć czosnek i zaraz dodać pomidory z puszki. Gotować na małym ogniu przez 20 minut, w połowie gotowania dodać wino, a pod koniec bazylię i pieprz. Na koniec sos zmiksować. Ugotować sphagetti, odcedzić i z powrotem włożyć do garnka, w którym się gotowało. Dodać wcześniej przygotowane masło i szybko wymieszać, aby okleiło cały makaron. Wykładać na talerz i podawać z sosem na wierzchu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
No proszę, więc Sofia ma nawet swoje spaghetti :) Ciekawe!
OdpowiedzUsuńprzepis Sofii. lubię jej postac. ma ciekawą historię.
OdpowiedzUsuństrasznie dawno nie jadłam spaghetti. jakiegokolwiek. ochotę mam przez to zdjęcie.
OdpowiedzUsuńdodatek rybek jest tu genialny. lubię takie smaki
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglada:) chetnie bym zjadla taki makaron:)
OdpowiedzUsuńsophia loren to prawdziwa włoska babeczka, uwielbiam ją! :) I to spaghetti już też uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń