poniedziałek, 18 października 2010

CIASTECZKA Z MORELOWYM SERDUSZKIEM




Kolejny przepis Moniki Mrozowskiej. Ciasteczka w sam raz na ponure, jesienne dni do rozgrzewającej herbatki.

Składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
75g masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki śmietanki 30%
300g moreli
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka pektyny

Wykonanie:

Maki mieszamy z pokrojonym masłem i zmielonym cukrem trzcinowym. Dodajemy śmietankę, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie morele pozbawimy pestek i kroimy w kostkę. Owoce dusimy z cukrem trzcinowym i pektyną około 20 - 25 minut.Studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na około 2mm grubości. Wycinamy krążki a w połowie z nich w środku wycinamy serduszka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C(termoobieg) przez 10 -15 minut. Na całe ciasteczka nakładamy konfiturę z moreli i przykrywamy ciastkiem z serduszkową dziurką.

4 komentarze:

  1. Fajne te ciasteczka. Słodko prezentuje się to serduszko. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale urocze ciasteczka:) porywam jedno do schrupania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. serduszkowe motywy... lubię je

    OdpowiedzUsuń