niedziela, 17 października 2010

CZEKOLADOWE RISOTTO




...czyli leniwe niedzielne śniadanie. Tak rozpoczęty dzień musi być udany, do tego świeci piękne słońce...
Przepis ( zmieniony przeze mnie) pochodzi z książeczki "200 chocolate recipes".

Składniki:

125g ryżu arborio
50g masła
600ml mleka
25g brązowego cukru
50g uprażonych płatków migdałowych
1 banan pokrojony na półkrążki
100g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej
3 łyżki rumu (ewentualnie)

Wykonanie:

Na patelni roztopić masło, wrzucić ryż i zamieszać, aby pokrył się masłem. W garnku zagotować mleko z cukrem. Ryż zalać porcją mleka, czekać aż się wchłonie i wlewać następną porcję i tak aż do zużycia całego płynu, przy czym cały czas mieszać risotto. Na koniec dodajemy migdały, banany i czekoladę. Po dodaniu czekolady nie mieszać intensywnie, aby nie uzyskać jednolicie brązowej masy.

7 komentarzy:

  1. dla mnie zamiast obiadów i kolacji mogłyby istnieć tylko śniadania^^

    OdpowiedzUsuń
  2. z czekoladą to dla mnie ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak po takim śniadaniu wszystko musi iść gładko (mam nadzieję, że tak było).

    OdpowiedzUsuń
  4. takie snaidanie, to na pewno stawia na nogi:)
    pyszne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za komentarze.
    Weroniko, dzień rzeczywiście był udany:)

    OdpowiedzUsuń