sobota, 6 listopada 2010
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW
Wielbicieli buraków z pewnością zadowoli ta propozycja. Sałatka jest lekka, ale sycąca. Przepis z książki "Sałatki" Eleny Balashovej.
Składniki:
18 małych buraków
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
70g uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:
Buraki wymieszać z oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 40 minut. Po wyjęciu z pieca buraki ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na talarki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wlać ocet balsamiczny, doprowadzić do wrzenia i wmieszać pozostałą część masła. Dodać buraki i mieszać, aby pokryły się glazurą. Doprawić solą i pieprzem. Buraki przełożyć na talerz, posypać koperkiem i orzechami. Podawać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
i z orzeszkami! Uwielbiam sałatki nimi posypane. Nadają fajnego aromatu i wazniejsze - chrupią! :D
OdpowiedzUsuńintrygująca.
OdpowiedzUsuńmiękka, z elementami do pochrupania ;]