sobota, 6 listopada 2010

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW




Wielbicieli buraków z pewnością zadowoli ta propozycja. Sałatka jest lekka, ale sycąca. Przepis z książki "Sałatki" Eleny Balashovej.

Składniki:

18 małych buraków
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
70g uprażonych i posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie:

Buraki wymieszać z oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 40 minut. Po wyjęciu z pieca buraki ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na talarki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wlać ocet balsamiczny, doprowadzić do wrzenia i wmieszać pozostałą część masła. Dodać buraki i mieszać, aby pokryły się glazurą. Doprawić solą i pieprzem. Buraki przełożyć na talerz, posypać koperkiem i orzechami. Podawać.

2 komentarze:

  1. i z orzeszkami! Uwielbiam sałatki nimi posypane. Nadają fajnego aromatu i wazniejsze - chrupią! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. intrygująca.
    miękka, z elementami do pochrupania ;]

    OdpowiedzUsuń