środa, 1 grudnia 2010

PLACUSZKI Z RICOTTY



Lekkie jak chmurki i bardzo smaczne. Zawierają dużo białka i mało węglowodanów, gdyż są pozbawione mąki.

Składniki:

300g drobniutko pokrojonych jabłek
1 łyżka rodzynek
200g sera ricotta
1 łyżka syropu klonowego
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
szczypta cynamonu

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek i wymieszać z jabłkami, rodzynkami, serem, syropem klonowym, solą i cynamonem. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Lekko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki (duże będą się ciężko przewracać). Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. takie delikatne placuszki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach jak ja lubie takie placuszki i chetnie bym Twoje zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne te Twoje przepisy, placuszki urokliwe;)

    OdpowiedzUsuń