poniedziałek, 24 stycznia 2011

PLACUSZKI OWSIANE Z BANANAMI W KARMELU


W niedzielę zawsze lubimy długo pospać i potem jeszcze trochę poleniuchować, tak więc siłą rzeczy śniadanie tego dnia jadamy dość późno i zazwyczaj mamy ochotę na coś słodkiego. Tak było i tym razem, a na niedzielne śniadanie skonsumowaliśmy gorące, owsiane placuszki z bananami w karmelu. Było pysznie. Przepis z książki Billa Grangera "Nakarm mnie".

Składniki:

200g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 łyżka miałkiego cukru
20g płatków owsianych
400ml maślanki
1 jajko
40g roztopionego masła

3 banany
60g masła
100g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki na placuszki i dobrze wymieszać. Z uzyskanej masy nabierać niewielkie porcje i smażyć na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Na innej patelni umieścić 60g masła, 100g cukru, ekstrakt z wanilii i 2 łyżki wody. Podgrzewać na średnim ogniu, aż mieszanka nabierze konsystencji karmelu. Na koniec dodać pokrojone banany i obtoczyć je w słodkim płynie.

11 komentarzy:

  1. Takie lśniące banany wyglądają wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta część bananowa! ale bym sobie zrobiła, szkoda, że nie mam bananów teraz

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladaja tak, ze nie moge sie przestac oblizywac:) pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam te placuszki! Tyle tylko, że latem, z jagodowym sosem. Banany w karmelu jednak kocham, więc ta wersja wydaje się być stworzoną dla mnie. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. oj nachodzi mnie na takie banany, ale jak zwykle robie coś innego

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, pyszne śniadanie.
    I same zdrowe składniki - płatki owsiane, banany...mniej zdrowy, ale za to jaki pyszny karmel...:D

    OdpowiedzUsuń
  7. z takimi bananami to one muszą być obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne śniadanie. Też lubię w niedzielę zjeść coś dobrego i słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja kocham tą Jego książkę! Placuszki wspaniałe :-)
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wszystkie komentarze i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń