środa, 26 stycznia 2011

STRUCLA SEROWA Z ŻURAWINĄ




Strucla nieodłącznie kojarzy mi się z dzieciństwem. Tak samo jak jagodzianki, lody bambino i rurki z kremem. Chciałam przywołać w pamięci te czasy i tak powstała strucla, ale chyba w bardziej współczesnym wydaniu.

Składniki:

500g mąki
7g suszonych drożdży
170g chudego twarogu
120g cukru
130ml mleka
280g masła
70g suszonej żurawiny
3 łyżki wódki
skórka starta z połowy pomarańczy

dodatkowo trochę masła i cukru pudru

Wykonanie:

Masło roztopić i ostudzić.Żurawinę na moczyć w wódce. Z mąki, drożdży, cukru, mleka, masła i twarogu zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie do ciasta dodać żurawiny i ponownie zagnieść. Rozwałkować na podłużny, owalny placek. Jedną stronę ciasta założyć na drugą, ale nie do końca. Struclę położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 175C przez około godzinę. Ciepłe ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i po chwili posypać cukrem pudrem.

17 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam awersję do wszystkiego z drożdżami :(

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja wręcz odwrotnie, zjadłabym wszystko co drożdżowe i jeszcze chętniej upiekę :-)
    Kocham takie strucle, smak dzieciństwa i wakacji...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drożdżowe ciasta, kocham ten zapach. Serowa z żurawinką musi smakować wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja jeszcze szklankę zimnego mleka poproszę i pełnia szczęścia osiągnięta:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada cudnie! Drozdzowa, a do tego z zurawina? Dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam strucle serowe i makowe - rozkosz! Mają niesamowity zapach....

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka strucla to chyba długo trzyma świeżość?
    Jako fanka żurawiny dołączam się do zachwytów:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy jeszcze nie robiłam.
    ale chyba się na taką pokuszę ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pyszna! I wygląda tak... konkretnie. Tak, jak lubię. :)

    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  11. do tego ciepłe kakao i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Atrio C., myślę, że dość długo utrzymałaby świeżość, ale nie było jej to dane, gdyż u mnie wszyscy bardzo lubią drożdżowe wypieki:)
    Dziękuję wszystkim za miłe słowa i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam:) smakowicie wyglada, do tego kubek mleka i juz zajadam ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam
    chętnie bym spróbowała !

    OdpowiedzUsuń
  15. no patrz, a ja to mam w książce pod hasłem "chleb twarogowy" i ciągle się zastanawiam nad upieczeniem!
    jak w smaku? czuć ser? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja mam przepis od cioci, zmieniłam tylko dodatki i lekko proporcje niektórych składników. Ciocia nazywa to struclą serową, chociaż po upieczeniu wyglądała rzeczywiście jak wielki bochen chleba.
    W smaku wg. mnie nie czuć sera, nadaje tylko ciastu bardziej zwarty miąższ.

    OdpowiedzUsuń
  17. nie dość, że z serem, to jeszcze pyszną żurawinę dorzuciłaś :) super!

    OdpowiedzUsuń