wtorek, 1 lutego 2011
ŁOSOŚ Z SOSEM CYTRYNOWYM I ZIELONYM PURE
Dzisiaj setny wpis. Miał być jakiś tort z tej okazji, ale niestety wyszło inaczej. Życie jak zwykle pokazało, że moje plany nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Składniki:
kilka filetów z łososia
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
kieliszek białego wina
1 łyżka śmietany
sok z połowy cytryny
pół pęczka posiekanego koperku
sól, pieprz i cayenne do smaku
0,5kg ziemniaków
200g mrożonego zielonego groszku
1 łyżka masła
Wykonanie:
Łososia oprószyć solą, pieprzem i cayenne oraz skropić odrobiną oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C. W tym czasie przygotować sos. Na patelni rozpuścić masło i dodać łyżkę mąki, dobrze rozmieszać. Po chwili wlać wino. Gotować, aż płyn zgęstnieje. Pod koniec dodać sok z cytryny, śmietanę i koperek. Sosem polewać upieczonego łososia.
Ziemniaki obrać i ugotować. Pod koniec gotowania dodać mrożony groszek. Odcedzić dodać łyżkę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć do malaksera i rozdrobnić na pure.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ależ apetyczna rybka!!! szkoda, ze Małżon rybami gardzi bo bym mu zaserwowała :)
OdpowiedzUsuńTen kolor to, jak zgaduje, zasluga pieprzu cayenne? Rybka wyglada bardzo kuszaco!
OdpowiedzUsuńŚwietny zestawy. Szczególnie podoba mi się zielone puree.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny obiadek, chętnie bym taki zjadała!
OdpowiedzUsuńŚwietny zestaw, i jakie radosne kolory!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
fajny przepis na inną niż tradycyjna wersję łososia. Przepis zapisuje i z pewnością go wykorzystam
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny obiadek:)
OdpowiedzUsuńpołączenie idealne;) szkoda że u mnie nie ma zbyt wielu zjadaczy rybek
OdpowiedzUsuńWiewióro, mój M też kręci nosem na ryby, ale na łososia spogląda łaskawszym okiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam.
Pyszności! Uwielbiam łososia :-)
OdpowiedzUsuń