czwartek, 6 października 2011

MINI PIZZA NA ZDROWYM SPODZIE



Moja ulubiona wersja pizzy to ta z włoską szynką długo dojrzewającą i rukolą. Właśnie taką postanowiłam sobie przygotować. Zmieniłam ciasto na spód na bardziej zdrowe, ale także smaczne i ... można zajadać bez wyrzutów sumienia :)

Składniki:

150g mąki pszennej
100g mąki pszennej z pełnego przemiału
1 łyżeczka suszonych drożdży
150 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki lekko uprażonych ziaren słonecznika
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta soli

na wierzch: łyżka koncentratu pomidorowego, pomidor, włoska szynka długo dojrzewająca, ser mozarella, rukola.

Wykonanie:

Składniki na ciasto połączyć i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i napowietrzone, czyli około 10 minut. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przebić, podzielić na trzy równe kawałki. Każdy kawałek wałkować na jak najcieńszy placek, smarować koncentratem pomidorowym, lekko solić i rozkładać dodatki (oprócz rukoli). Piec w piekarniku nagrzanym do 230C przez około 10 minut. Po wyjęciu nakładać rukolę.

4 komentarze:

  1. Fajnie zajadać się pizzą bez wyrzutów sumienia ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. chciałabym taką pizzę właśnie teraz zjeść:)

    OdpowiedzUsuń