niedziela, 29 kwietnia 2012
CHLEB NA OWSIANCE
Bardzo pyszny i zdrowy chleb o super chrupiącej skórce.
W sam raz do zabrania ze sobą na majówkowy piknik.
Kiedy zobaczyłam go pierwszy raz tutaj, od razy skradł moje serce.
U mnie w wersji z czarnuszką, którą uwielbiam.
Bardzo polecam!
Składniki:
500g mąki pszennej
4g drożdży instant
150g drobnych płatków owsianych
450g wrzącej wody
30g miękkiego masła
13g soli
30g miodu
130ml mleka
Posypka: 1 łyżka płatków owsianych, 2 łyżki czarnuszki
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami. Płatki owsiane zalać wrząca wodą i od razu dodać masło, sól i miód. Odstawić do przestygnięcia, a następnie dolać mleko. Z tak przygotowanej owsianki i mąki z drożdżami zagnieść ciasto i wyrabiać je przez około 15 - 20 minut (ciasto będzie lepkie i klejące). Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Następnie ciasto umieścić w foremkach - u mnie były to wysmarowane masłem i lekko posypane otrębami keksówki. Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię ciasta i obficie posypać przygotowaną posypką. Suchą dłonią lekko przyklepać posypkę i odstawić chleby do wyrośnięcia, aż zwiększą swoją objętość o około 70%. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę na 200C. Piec około 50 - 60 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
na owsiance
OdpowiedzUsuńintrygujące.
w każdym razie pieczywo wybornie wygląda.
Pięknie wyrośnięty :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę go zrobić. Pięknie wyrósł;)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda i na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam do mnie i do polubienia Fanpage :)
Śliczny! kocham chlebki z dużą ilością ziarenek.
OdpowiedzUsuń