piątek, 20 kwietnia 2012
KEDGEREE Z AZJATYCKIMI PRZYPRAWAMI
Moje pierwsze kedgeree. Wybrałam do jego przygotowania przepis Nigelli Lawson i nie żałuję. Bardzo smaczna potrawa, co potwierdza fakt, że nawet dziecko poprosiło o dokładkę :)
Z pewnością będę wracać kedegree i może wypróbuję jeszcze inne przepisy.
Polecam.
Składniki:
około 750g filetów z łososia
45g masła
1 łyżeczka oleju
1 drobno posiekana cebula
225g ryżu basmati
3 jajka ugotowane na twardo (użyłam 7 jajek przepiórczych)
1 limonka
2 liście limonki (pominęłam)
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki posiekanej naci kolendry (użyłam pietruszki)
Wykonanie:
Nigella proponuje upiec łososia w kąpieli wodnej razem z liściem limonki. Ja ugotowałam łososia w 500ml wody. Po gotowaniu zachować pozostałą wodę a łososia zawinąć w folię aluminiową, aby nie wystygł. W rondlu rozpuścić masło, dodać olej i wrzucić cebulę. Krótko podsmażyć, dodać przyprawy i smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać ryż i dokładnie wymieszać. Dodać wodę z gotowania łososia, przykryć i gotować około 15 minut. Łososia podzielić na mniejsze kawałki, dołożyć ryż, jajka pokrojone na mniejsze cząstki. Całość posypać pietruszką i skropić sokiem z limonki. Można dodać odrobinę sosu rybnego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo dobre :) kiedyś robiłam podobne :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń