środa, 4 kwietnia 2012

KLOPS Z INDYKA

Pyszny i zdrowy klops z chudego mięsa z indyka. Wspaniały na niedzielny obiad, a dla mniej wybrednych może nawet na świąteczny stół.
Idealna propozycja dla dzieci.
Przepis autorstwa Claire Robinson. Polecam!

Składniki:

około 1 kg mielonego mięsa z indyka (użyłam z piersi)
1 i 1/2 szklanki suszonych pomidorów marynowanych w oleju (najlepiej czosnkowym lub z ziołami)
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
2 jajka lekko ubite
1 łyżka drobno posiekanych liści szałwii
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Suszone pomidory zmiksować w robocie na puree. Odłożyć pól szklanki masy pomidorowej, a pozostałą część połączyć z resztą składników. Doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez około godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i rozłożyć na wierzchu klopsa pozostałą część puree z suszonych pomidorów. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 10 - 15 minut.

3 komentarze:

  1. bardzo smakowity!
    a dzięki temu, że z indyka - lekki i nie aż tak bardzo kaloryczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych

    OdpowiedzUsuń