sobota, 19 maja 2012
AGUA FRESCA Z MALINAMI
Pyszny i bardzo orzeźwiający napój, w sam raz na upalne dni. Mojemu mężowi tak zasmakował, że domaga się go praktycznie codziennie, nawet w chłodniejsze dni. To już chyba uzależnienie :)
Swój pierwszy napój agua fresca przygotowałam z malin, ale można je robić praktyczne ze wszystkich owoców jagodowych lub mango.
Bardzo polecam!
Składniki:
100g cukru
125g malin
1/2 szklanki listków mięty (luźno ułożonych)
woda i kostki lodu
Wykonanie:
W rondlu wymieszać cukier i 125 ml wody. Zagotować na małym ogniu, mieszając, by rozpuścić cukier. Syrop zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
Maliny, listki mięty i ostudzony syrop umieścić w blenderze i zmiksować na puree. Puree przelać przez gęste sitko do dzbanka i uzupełnić wodą w takiej ilości, aby odpowiadała nam słodycz napoju ( ja dodaję około 450ml ). Do szklanek rozłożyć kostki lodu i napełniać je napojem. Podawać od razu.
Źródło przepisu - "Kuchnie Świata" wydawnictwa National Geographic.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wspaniały przepis:) koniecznie muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńmalinowa rozkosz jak dla mnie
OdpowiedzUsuńmniam, mniam! poproszę szklaneczkę ;)
OdpowiedzUsuńMmmm....świetne!
OdpowiedzUsuń