środa, 16 maja 2012
NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
Dzisiaj propozycja na szybki i zdrowy obiad. Naleśniki można przygotować poprzedniego dnia, co znaczne skróci czas przygotowania.
Składniki:
Na naleśniki:
110g mąki
210ml mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli
Na farsz:
ok 200g filetu z łososia
opakowanie młodego szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany jogurtowej
6 plastrów koziego sera
Wykonanie:
Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie z ciasta usmażyć na suchej patelni cienkie naleśniki.
Filet z łososia upiec lub ugotować na parze. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony czosnek i szpinak. Dusić do czasu, aż szpinak zmięknie. Włożyć śmietanę, rozdrobnionego łososia oraz przyprawić solą i pieprzem.
Na naleśniki nakładać farsz, zwijać i każdy owijać dodatkowo w plaster koziego sera. Tak przygotowane naleśniki zapiekać, aż do roztopienia sera.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam ten zestaw nalesnikowy! :) Skoro Ty tez to nastpnym razem polecam taka wersje: http://smakmania.blogspot.com/2012/03/zielone-nalesniki-z-feta-i-ososiem.html
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na wytrawne naleśniki ;)
OdpowiedzUsuńdobry pomysł z orzechami w cieście :) koniecznie muszę zrobić, u mnie wytrawne naleśniki są jedzone gdy je zamówimy w knajpce ;) czas nadgonić stracony smak!
OdpowiedzUsuńNiebiańskie połączenie, wytrawne naleśniki to są prawdziwe naleśniki ;-)
OdpowiedzUsuńAle pychota! Wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńmmmmm szpinak, jak ja dawno go nie jadłam
OdpowiedzUsuńkocham naleśnikowe wariacje, a Twoja propozycja przebija wszystko!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zarówno szpinak jak i łososia. Koniecznie muszę wypróbować ten zestaw!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam tez do siebie :)http://deliciouseating.bloog.pl/