poniedziałek, 7 maja 2012

SŁODKO OSTRE BATATY


Bataty, pataty lub, jak kto woli, słodkie ziemniaki dzisiaj u mnie w roli głównej. Pieczone, ponieważ z powodu ochłodzenia można spokojnie odpalić piekarnik.
To warzywo pochodzące z Ameryki Południowej według mnie bardzo w smaku przypomina dynię, moim domownikom z kolei krzyżówkę ziemniaka i marchewki. Warto spróbować i przekonać się na własnych kubkach smakowych:)

Składniki:

600g batatów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
sok z 1 limonki
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 jogurt grecki

Wykonanie:

Bataty obrać i pokroić w niewielką kostkę. Polać oliwą, posypać solą, cukrem i papryką w proszku. Dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na około 30 minut. Upieczone bataty skropić sokiem z limonki i posypać natką pietruszki. Podawać z gęstym jogurtem.

3 komentarze:

  1. nigdy nie probowalam batatów... nawet nie wiem jak różnią się od zwykłych ziemniakow ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie próbowałam ale zjadłabym oj zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w szafce batata ,zalega tam chyba od 3 miesięcy i czeka na wykorzystanie, o ile nie założył już rodziny;)
    Może w końcu nastał dzień, by go wypróbować?

    pozdrawiam wiosennie;)

    OdpowiedzUsuń