piątek, 22 czerwca 2012

KRĘCONE RURKI Z FETĄ I SZPINAKIEM


Z serii szybki i pożywny obiad.
Na podstawie przepisu Nigelli Lawson znalezionego w książce pt. "Kuchnia".

Składniki:

250g makaronu
250g mrożonego szpinaku
100g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
25g ziaren słonecznika
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika i przełożyć na talerzyk. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekany czosnek, a następnie zanim czosnek zbrązowieje, wrzucić szpinak. Dusić kilka minut, aż do odparowania nadmiaru wody. Na koniec dodać drobno pokruszoną fetę i dokładnie wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzony makaron połączyć ze szpinakiem i fetą. Całość posypać uprażonymi pestkami słonecznika.

1 komentarz: