niedziela, 3 czerwca 2012
TRUSKAWKOWO - RÓŻANE SHORTCAKE
Bardzo smaczne na niedzielne śniadanie w sezonie truskawkowym. Zainspirowane przez przepis Anjum Anand znaleziony w książce pt. "Eat right for your body type".
Składniki:
270g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli
50g zimnego masła
1 jajko
90ml zimnego mleka
bita śmietana
Na sos truskawkowo-różany: 40ml wody, 2 łyżki wody różanej, 50g cukru, 400g truskawek pokrojonych na ćwiartki.
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki i rozcierać całość palcami aż do uzyskania konsystencji piasku. W innym naczyniu ubić jajko z mlekiem i wlać do suchych składników. Szybko zagnieść ciasto. Powstałe ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1,5cm i wycinać foremką niewielkie kółeczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez około 15 minut. Wystudzić.
W celu przygotowania sosu zagotować w rondelku wodę z cukrem. Od momentu, kiedy cukier się rozpuści gotować jeszcze około 5 minut. Dodać wodę różaną i truskawki. Gotować jeszcze minutę. Ostudzić.
Bułeczki kroić na pół, na każdą połówkę nakładać bitą śmietanę i ostudzony sos truskawkowo-różany.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale to ładnie i pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń