sobota, 14 lipca 2012

LETNIA TARTA MIGDAŁOWA Z MALINAMI


Tartę przygotowałam dla mamy. W podziękowaniu za nieocenioną pomoc.
Jest pyszna. Słodka i jednocześnie lekko kwaskowata dzięki malinom. Idealna na ciepłe letnie wieczory przy kawie lub herbacie.


Przepis zaczerpnięty z książki "Summer cooking". Z moimi zmianami.

Składniki:

na ciasto:
250g mąki
55g cukru pudru
150g zimnego masła
1 jajko

na wypełnienie:
250g malin
90g masła
100g cukru
1 jajko
100g migdałów w płatkach
1 łyżka mąki

Wykonanie:

W celu zrobienia ciasta połączyć mąkę, cukier puder i pokrojone w drobną kostkę masło. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i przenieść na wałku do formy na tartę (dużej), uformować i ostrym nożem odciąć niepotrzebne końcówki. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, na który wysypać suchą fasolę i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. Zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze pięć minut. Wyjąć z piekarnika do przestygnięcia. W tym czasie przygotować wypełnienie. Zmiksować wszystkie składniki oprócz malin. wyłożyć na wcześniej przygotowany spód tarty. Na koniec ułożyć maliny, lekko je wciskając. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 35 minut.

11 komentarzy:

  1. oj tak! musi być wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie szukałam czegoś z owocami dla mojej mamy!:) To już wiem co zrobię, ona uwielbia maliny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak z migdalami to biorę w ciemno;) Pyszna! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo sympatycznie, świetne połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. chyba pójdę pogonić moje maliny żeby szybciej dojrzewały, bo też chce taka tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, wyszła pyszna:)) Dodałam na swojego bloga, oczywiście z Twoim linkiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że tarta smakowała :)

      Usuń
  7. Dzięki za super przepis, tarta wyszła przepyszna, z tym, że ja zastąpiłam maliny - jagodami, a płatki migdałów - wiórkami kokosowymi. Na pewno jeszcze nie raz ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis przypadł Ci do gustu, może i ja następnym razem wypróbuję wersję jagodowo - kokosową :)

      Usuń
  8. Wczoraj robiłam tę tartę. Jest przepyszna! Napewno jeszcze nie raz ją zrobię!

    OdpowiedzUsuń