sobota, 14 lipca 2012
LETNIA TARTA MIGDAŁOWA Z MALINAMI
Tartę przygotowałam dla mamy. W podziękowaniu za nieocenioną pomoc.
Jest pyszna. Słodka i jednocześnie lekko kwaskowata dzięki malinom. Idealna na ciepłe letnie wieczory przy kawie lub herbacie.
Przepis zaczerpnięty z książki "Summer cooking". Z moimi zmianami.
Składniki:
na ciasto:
250g mąki
55g cukru pudru
150g zimnego masła
1 jajko
na wypełnienie:
250g malin
90g masła
100g cukru
1 jajko
100g migdałów w płatkach
1 łyżka mąki
Wykonanie:
W celu zrobienia ciasta połączyć mąkę, cukier puder i pokrojone w drobną kostkę masło. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i przenieść na wałku do formy na tartę (dużej), uformować i ostrym nożem odciąć niepotrzebne końcówki. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, na który wysypać suchą fasolę i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. Zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze pięć minut. Wyjąć z piekarnika do przestygnięcia. W tym czasie przygotować wypełnienie. Zmiksować wszystkie składniki oprócz malin. wyłożyć na wcześniej przygotowany spód tarty. Na koniec ułożyć maliny, lekko je wciskając. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 35 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
oj tak! musi być wspaniała!
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam czegoś z owocami dla mojej mamy!:) To już wiem co zrobię, ona uwielbia maliny:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie;-)
OdpowiedzUsuńJak z migdalami to biorę w ciemno;) Pyszna! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo sympatycznie, świetne połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńchyba pójdę pogonić moje maliny żeby szybciej dojrzewały, bo też chce taka tartę :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszła pyszna:)) Dodałam na swojego bloga, oczywiście z Twoim linkiem:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że tarta smakowała :)
UsuńDzięki za super przepis, tarta wyszła przepyszna, z tym, że ja zastąpiłam maliny - jagodami, a płatki migdałów - wiórkami kokosowymi. Na pewno jeszcze nie raz ją zrobię :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis przypadł Ci do gustu, może i ja następnym razem wypróbuję wersję jagodowo - kokosową :)
UsuńWczoraj robiłam tę tartę. Jest przepyszna! Napewno jeszcze nie raz ją zrobię!
OdpowiedzUsuń