czwartek, 5 lipca 2012

PRECELKI SEROWE Z CZARNUSZKĄ

Pyszne precelki, stanowiące wspaniałą alternatywę dla chipsów, słonych paluszków i innych robionych przemysłowo przekąsek dla dzieci. Dla dorosłych dobre do zimnego piwa, szczególnie w takie upały, jakie panują obecnie.

Składniki:

120g mąki pszennej
70g sera cheddar
100g masła
25ml kwaśnej śmietany
1 łyżka czarnuszki
1 jajko

Wykonanie:

Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z mąką i masłem. Dodać śmietanę oraz czarnuszkę i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1cm i pociąć na paski. Z pasków toczyć wałeczki i formować niewielkie precelki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować roztrzepanym jajkiem i posypywać niewielką ilością soli. Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 7 - 10 minut.

3 komentarze:

  1. Jestem na etapie odstawiania słonych przekąsek do piwa, a ten przepis idealnie nadaje się jako alternatywa dla sklepowych chipsów czy paluszków. Wkrótce zapewne wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń