wtorek, 9 października 2012
CIASTKA ZE ŚLIWKĄ W CZEKOLADZIE
Do stworzenia tych słodziutkich ciasteczek użyłam ciasta z tego przepisu, które akurat zalegało mi w zamrażalniku.
Składniki:
300g śliwek węgierek
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
100g gorzkiej czekolady
ciasto z przepisu Billa Grangera na blueberry pie.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować. Wyciąć z niego kółka odrobinę większe niż dno formy na muffinki i wyłożyć nimi tę formę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 - 20 minut. W tym czasie do rondla wrzucić wypestkowane i przekrojone na pół śliwki, wlać odrobinę wody. W sypać cukier i cynamon. Zagotować i trzymać na ogniu, aż śliwki będą szkliste i dość miękkie. Wyłączyć i wrzucić pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady.Poczekać aż się rozpuści i dokładnie wymieszać. Nakładać na wystudzone spodeczki z ciasta.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super połączenie smaków: śliwka i czekolada to udany mariaż :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Jak dla mnie idealne połączenie i do tego moje ulubione ;)
OdpowiedzUsuń