wtorek, 9 października 2012

CIASTKA ZE ŚLIWKĄ W CZEKOLADZIE


Do stworzenia tych słodziutkich ciasteczek użyłam ciasta z tego przepisu, które akurat zalegało mi w zamrażalniku.

Składniki:

300g śliwek węgierek
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
100g gorzkiej czekolady

ciasto z przepisu Billa Grangera na blueberry pie.

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować. Wyciąć z niego kółka odrobinę większe niż dno formy na muffinki i wyłożyć nimi tę formę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 - 20 minut. W tym czasie do rondla wrzucić wypestkowane i przekrojone na pół śliwki, wlać odrobinę wody. W sypać cukier i cynamon. Zagotować i trzymać na ogniu, aż śliwki będą szkliste i dość miękkie. Wyłączyć i wrzucić pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady.Poczekać aż się rozpuści i dokładnie wymieszać. Nakładać na wystudzone spodeczki z ciasta.

2 komentarze:

  1. Super połączenie smaków: śliwka i czekolada to udany mariaż :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie idealne połączenie i do tego moje ulubione ;)

    OdpowiedzUsuń