środa, 3 października 2012
ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I PAPRYKI
Kwintesencja jesieni. Rozgrzewająca zupa na coraz krótsze i deszczowe dni.
Składniki:
1/4 dyni (średniej wielkości)
2 czerwone papryki
1 nieduża cebula
1l wody ( lub bulionu warzywnego)
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
olej z pestek dyni
Wykonanie:
Dynię pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i także pokroić na duże kawałki. Warzywa skropić olejem i piec w piekarniku, aż będą miękkie. Cebulę obrać i pokroić. Zeszklić w garnku z ostrą papryką. Zalać wodą, dodać upieczone warzywa uprzednio obrane ze skórki i zagotować. Doprawić do smaku solą. Zmiksować. Podawać skropioną olejem z pestek dyni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kremowa i pyszna
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremowe zupy, a Twoja wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
o mamo!!! ale kolor! uwielbiam ostatnio dynię :D
OdpowiedzUsuńo co za kolorek
OdpowiedzUsuńo tak, zupa o tej porze roku to konieczność! :)
OdpowiedzUsuńprzy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :) Szczegóły na blogu
http://zielonakuchnia.blogspot.com
Pozdrawiam!