środa, 3 października 2012

ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I PAPRYKI


Kwintesencja jesieni. Rozgrzewająca zupa na coraz krótsze i deszczowe dni.

Składniki:

1/4 dyni (średniej wielkości)
2 czerwone papryki
1 nieduża cebula
1l wody ( lub bulionu warzywnego)
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
olej z pestek dyni

Wykonanie:

Dynię pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i także pokroić na duże kawałki. Warzywa skropić olejem i piec w piekarniku, aż będą miękkie. Cebulę obrać i pokroić. Zeszklić w garnku z ostrą papryką. Zalać wodą, dodać upieczone warzywa uprzednio obrane ze skórki i zagotować. Doprawić do smaku solą. Zmiksować. Podawać skropioną olejem z pestek dyni.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam kremowe zupy, a Twoja wygląda obłędnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo!!! ale kolor! uwielbiam ostatnio dynię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak, zupa o tej porze roku to konieczność! :)

    przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :) Szczegóły na blogu
    http://zielonakuchnia.blogspot.com

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń