piątek, 9 listopada 2012

KULKI Z ŁOSOSIA W SOSIE CHRZANOWYM


Prosty i szybki, ale smaczny piątkowy obiad.
Dla mnie to także comfort food, bo mam dzisiaj lekkiego doła. Ulubiona ryba i makaron.

Składniki:

250g filetu z łososia
1 pęczek koperku
1 łyżka maki kukurydzianej
sól i biały pieprz do smaku

na sos: łyżka tartego chrzanu ze słoika, 70ml słodkiej śmietany, odrobina soku z cytryny do smaku

makaron razowy

Wykonanie:
Surowego łososia, posiekamy koperek i mąkę kukurydzianą zmiksować w robocie kuchennym. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i formować z powstałej masy niewielkie kuleczki. Ugotować w wodzie, co zajmie około 5 minut(od momentu wrzenia).
W innym rondelku podgrzać śmietankę. Dodać chrzan i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu.

Na makaron wykładać po kilka kulek łososiowych. Całość polewać sosem.

8 komentarzy:

  1. Ana, danie bardzo mi się podoba!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne! I blyskawiczne, a to dla mnie wazne, bo zwykle nie mam duzo czasu na pichcenie po pracy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na ekspresowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do zabawy! :)))
    http://kacikkasi.blogspot.com/2012/11/liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu,
      Bardzo mi miło, że pomyślałaś o moim blogu przy nominacji, ale nie przepadam za łańcuszkami. Mimo to, dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. faktycznie, do ryby idealnie pasuje koperek, ale nigdy nie robiłam takich kuleczek, patrząc na to zdjęcie - wiem że na pewno je zrobię. Życzę aby dół został zakopany i uśmiechu na twarzy.
    Pozdrawiam
    monika

    OdpowiedzUsuń
  6. ehhh... tęsknię za łososiem, i za chrzanem... pyszne te Twoje kulki ;0

    OdpowiedzUsuń