niedziela, 18 listopada 2012

NALEŚNIKI AMERYKAŃSKIE Z ŻURAWINĄ


To już niemal tradycja. Niedzielne wspólne śniadania. Słodkie śniadania przebiegające w powolnej, leniwej atmosferze.
Naleśniki z przepisu ojca Gwyneth Paltrow - Bruce'a Paltrowa. Żurawiny na ciepło to mój dodatek do tych przepysznych placuszków.


Składniki:

360g mąki
110g cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli kuchennej
720ml maślanki
6 łyżek masła
6 jajek
240 ml mleka (pominęłam całkowicie)

200g świeżych owoców żurawiny, 5 łyżek cukru, pół łyżeczki cynamonu, odrobina wody.

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać suche składniki. W innej misce ubić jajka z maślanką. Mokre składniki połączyć z suchymi mieszając tylko tyle, aby się połączyły. Ciasto przykryć i odstawić na noc. Rano do ciasta wlać tyle mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ( nie dolewałam wcale). Patelnię lekko natłuścić masłem i smażyć niewielkie naleśniki.
Żurawiny umyć i umieścić w rondelku. Zasypać cukrem i cynamonem oraz dodać niewielką ilość wody. Gotować, aż owoce popękają i wypuszczą soki.
Naleśniki podawać z ciepłymi żurawinami.

4 komentarze:

  1. żurawina kojarzy mi się przede wszystkim z oscypkami:P
    ale z naleśniki jestem jak najbardziej na tak <3

    OdpowiedzUsuń
  2. my te z kultywujemy rodzinne niedzielne śniadania :) pyszne placuszki podałaś swoim bliskim :)

    OdpowiedzUsuń