piątek, 21 grudnia 2012

ŚLIWKA W PIERNIKU


... lub pierniczki nadziewane suszoną śliwką, jak kto woli. Szkaradne, ale bardzo smaczne. W wersji bogatszej można jeszcze pokryć czekoladą.

Składniki:

200g mąki
90g masła
1 żółtko
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru
4 łyżki mleka
1 łyżeczka drożdży instant
2 łyżki przyprawy do piernika
suszone śliwki namoczone w czarnej herbacie.

Wykonanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika. Drożdże umieścić w małym naczyniu z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić. Masło stopić dodać do niego miód. Wymieszać dokładnie i ostudzić. Dodać żółtko i roztrzepać. Do mąki dodać najpierw drożdże, a następnie masę z jajkiem. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie przebić. Z ciasta odrywać małe kawałki rozpłaszczać na placuszek, wkładać śliwkę i otaczać ją ciastem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

1 komentarz:

  1. oj tam szkaradne! wyobrażam sobie jakie smaczne i w niczym mi ich wygląd nie przeszkadza ;)

    OdpowiedzUsuń