poniedziałek, 28 stycznia 2013

SUŁTAŃSKA TABLICZKA Z DAKTYLI


Weekendowe ciacho. Dzisiaj zostało już po nim tylko wspomnienie.
Przepis Billa Grangera z książki pt. "Nakarm mnie".

Składniki:

300g daktyli bez pestek
70g porzeczek (użyłam czarnej, mrożonej)
1 łyżeczka cukru waniliowego (pominęłam)
skórka otarta z 1 cytryny
180g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kardamonu
180g brązowego cukru (użyłam 130g)
100g płatków owsianych
170g schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła

Wykonanie:

Daktyle drobno pokroić i umieścić wraz z porzeczkami w rondlu. Zalać 500ml wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, co pewien czas mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji dżemu. Wmieszać cukier waniliowy i skórkę z cytryny i odstawić do ostygnięcia.
W czasie gdy masa stygnie przesiać do miski mąkę, proszek do pieczenia i kardamon, dodać szczyptę soli i cukier. Zagnieść z masłem (użyłam robota kuchennego). Na końcu wmieszać płatki owsiane.
Formę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę przygotowanego ciasta do formy, a na jego powierzchni rozprowadzić daktylową masę. Pokruszyć na całość drugą połowę ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i pokroić na kawałki.






3 komentarze:

  1. Bardzo lubię daktyle, Twoje ciacho na pewno by mi bardzo zasmakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję jego smak!
    Zapisałam do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń